Hubnutí bez zeleniny nejde. Je ale zelenina a zelenina. Pokud bychom ze zeleniny jedli jen brambory nebo kukuřici, zhubli bychom jen těžko. Oproti tomu okurky, saláty, brokolice či rajčata jsou při hubnutí lepšími pomocníky.
Třeba rajčata mají hned několik výhod. Lze je koupit všude během celého roku. Samozřejmě, v sezóně jsou nejchutnější a rostou-li na slunci obsahují větší podíl vitamínů a minerálů. Blahodárné látky v nich ale najdeme celoročně. Obsahují vysoký podíl vody a vlákniny, a tím mohou pomoct v zamezení pocitu hladu. Karotenoidy, obsažené v rajčatech, působí jako antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
Lze je jíst na desítky způsobů a pokud je jíst nechcete, můžete je pít. Vyzkoušejte třeba vlastní rajčatovou šťávu.
Jak na domácí rajčatovou šťávu?
Rajčata nakrájená na menší kousky dejte do hrnce a za občasného míchání vařte asi 30 minut. Do tohoto základu můžete kápnout olivový olej. Poté nechte vychladnout a rozmixujte. Mixujte tak dlouho, až dosáhnete požadaované konzistence. Pokud je šťáva příliš hustá, přidejte vodu. Chcete-li můžete při mixování přidat, chilli, salátovou okurku, řapíkatý celer a z bylin třeba rozmarýn či oregáno.
Vyzkoušejte více variant a najděte, co vám nejvíce chutná. Šťávu můžete pít ihned, anebo lze uložit na zhruba 5 dní do lednice.
Zařaďte rajčatovou šťávu do vašeho denního pitného režimu a k tomu se držte dalších doporučení. Dodržujte pitný režim. Jezte až pětkrát denně. Nezapomeňte na zeleninu ke každému jídlu a vyhýbejte se smaženým jídlům. Když k tomu přidáte pravidlený pohyb, úspěch bude zaručen.
Veronika E.
foto: Depositphotos