Je pravda, že do Halloweenu je ještě poměrně daleko, ovšem dýně už se pomalu objevují na pultech obchodů, a protože mají takřka zázračné účinky, nejen co se týče diety, určitě bychom je občas pro zpestření měli do svého jídelníčku zařadit.
Nejen jejich oranžová barva působí povzbudivě na trávení a žaludek, i účinné látky v ní obsažené pomáhají při onemocnění souvisejících s trávicím ústrojím, žaludkem, ale i slezinou či slinivkou. Dýně je dobrým pomocníkem též v případě potíží s ledvinami nebo srdcem.V minulosti se oceňovali také její účinné látky proti hlístům a škrkavkám.
Přímo vitamínovým pokladem jsou potom dýňová semínka, která mají proti nádorové účinky a pomáhají i při potížích s prostatou. Semínka se obvykle nasuší a konzumují lehce opražená, aby jejich slupka změkla.
Z účinných látek dužiny můžeme jmenovat třeba fosfor, hořčík, draslík, vápník, vysoký obsah betakarotenů, což prozrazuje už barva dýně a vitamíny od A až po C.
Nás z hlediska diety ovšem zajímá především energetický obsah, který je naštěstí velmi nízký, takže dělá z dýně ideální prostředek pro hubnutí. Navíc obsahuje spoustu vlákniny, takže pomáhá předcházet zácpě, která je někdy s přechodem na dietní stravu spojena.
S dýní se můžeme rozhodnout i pro různé očistné a detoxikační kůry, neboť obsahuje spoustu účinných látek, které nám umožní dosáhnout ozdravení organismu.
A co si z dýně vlastně můžeme připravit. Je oblíbenou přísadou do pomazánek, džemů, kompotů, ale i omáček nebo polévek. Také se hodí jako příloha k hlavnímu jídlu, třeba ve formě dýňových řízků nebo pouze lehce povařená. A pokud zbožňujeme bramboráky, zkusme dýni klidně nastrouhat i do nich, alespoň nezdravý pokrm trochu vylepšíme v duchu zdravé životosprávy.
Pusťte se do přípravy Marinovaného tofu s dýní:
Pro 4 osoby:
10 g zázvoru
svazek koriandru
1 limeta
350 g uzeneného tofu
1 lžička sezamového oleje
150 g žampiónů
1 pórek
½ dýně hokkaido
4 lžíce chilli omáčky
2 lžičky sojové omáčky
pepř
Zázvor oloupeme a nakrájíme na jemno. Koriandr umyjeme, necháme okapat a lístky nasekáme nadrobno. Limetu omyjeme a půlku nakrájíme na proužky. Tofu rozpůlíme. Všechny tyto ingredience dáme spolu se sezamovým olejem do mísy, promícháme a necháme hodinu chutě spojit.
Mezitím očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Pórek na krájíme na kolečka. Dýni vypeckujeme a nakrájíme na malé kostičky. Olej rozehřejeme v pánvi. Žampiony a dýni na ni za stálého míchání opékáme po dobu osmi minut. Pak přidáme pórek a dusíme další dvě minuty. Přilijeme 4 lžíce vody a chilli omáčku a necháme další dvě minuty. Nakonec přimícháme koriandr. Mezitím rozehřejeme druhou pánev. Tofu vyjmeme z marinády a za každé strany ho na pánvi opečeme po dobu 4 minut.Poté ho vyjmeme, nakrájíme na menší kousky, přimícháme k zelenině a můžeme podávat.
Recept: mlsanicko.cz
ZP