Hlávková kapusta je velmi levná, přesto je velice zdravá a výživná zelenina. Obsahuje velké množství vitamínů A, C, D, E, dále pak fosfor, vápník, hořčík, selen. Všechny její druhy jsou bohaté na vlákninu.
Její konzumace působí pozitivně na náš organismus, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, což při hubnutí oceníme. Doporučuje se při obtížích se zažíváním a potížích se žaludečními vředy. Dermatologové tvrdí, že prospívá kůži a zmírňuje kožní problémy.
Při nákupu kapusty je třeba si dát pozor na to, aby hlávka nebyla ovadlá, nahnilá a napadená plísněmi. Lze ji zakoupit během celého roku na trzích či v supermarketech.
Připravte si tento salát k obědu, určitě se budete olizovat.
Pro 4 osoby:
½ kg kapusty
150 g ztvrdlých rohlíků nakrájených na kostičky
5 lžic olivového oleje extra virgin
4 lžíce majonézy
6 filet ančoviček
45 g parmezánu
1 stroužek česneku
2 lžíce worchesterové omáčky
2 lžíce citrónové šťávy
1 cibule
Lístky kapusty nakrájíme na drobné kousky. Troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia. Ve větší míse smícháme lístky kapusty s 3 lžícemi olivového oleje. Promneme v rukou. Necháme odležet. Kousky nakrájených rohlíků zalijeme zbylým olivovým olejem a promícháme. Ochutíme solí a pepřem a přendáme na plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, dokud krutóny neztvrdnou. Majonézu, ančovičky, česnek, sýr, worchesterovou omáčku a citrónovou šťávu za pomocí mixéru smícháme do hladka. V případě potřeby ochutíme solí nebo pepřem. Jakmile budou krutóny hotové, vyjmeme z trouby a polovinu z nich smícháme s majonézovou směsí, cibulí a kapustou. Promícháme a podáváme posypané zbylými krutóny.
Recept: Mlsanicko.cz