Věděli jste, že slovo cereálie je výraz odvozený od jména řecké bohyně sklizně a zemědělství Ceres? Výraz cereálie tedy označuje veškeré obilniny a výrobky, kde je hlavní složkou jakékoli obilí.
Cereálie jsou nejen zdravé, ale lze díky nim i zhubnout. Musíte ale zapomenout na smažené, pečené a přislazované.
Budete-li je jíst ve správnou dobu a ve správném množství, a samozřejmě – když si jich dopřejete dostatek. Cereálie jsou hlavním zdrojem sacharidů , a tím i energie. Pro sportovce a lidi s vysokým fyzickým výdejem mohou představovat nejhojnější složku potravy. Lidé s malým fyzickým výdejem by měli naopak nejvíce zeleniny, protože nepotřebují tolik sacharidů z cereálií.
Cereálie ale mají pozitivní účinek na naše zdraví. Pokud máte nižší špatný cholesterol, pak bude nejlepší, když cereálie zařadíte do jídelníčku, a to nejlépe ráno. Cereálie dokáží zasytit, dodat energii a dodají tělu látky, které během dopoledne potřebujeme. Pravidelná konzumace cereálií snižuje riziko vzniku srdečních chorob o 20 %.
Pokud cereálie nejíte na chuť a chcete zhubnout, pak zapomeňte na cereálie pečené, smažené a přislazované. V takovém případě jezte cereálie klidně i dvakrát denně a jezte nejlépe ty celozrnné. Právě ty totiž obsahují to, co vaše tělo potřebuje. Obilné zrno totiž obsahuje tři složky, a sice otruby, jádro a klíček. Když se vyrábí klasická bílá pšeničná mouka, je využíváno pouze jádro. Při výrobě celozrnné jsou zachovány všechny tři složky ve stejném poměru, a proto jsou cenným zdrojem prospěšných látek.
Lidé, kteří si cereálie dávají na snídani i na oběd, mohou zhubnout až dvě kila za měsíc.
Sandra Špačková