Je rýže vhodná při hubnutí?

Rýže, nejdůležitější obilovina světa, které se každoročně spotřebuje přes 500 milonů tun. Zatímco pro miliony lidí na světě přestavuje hlavní příjem potravy, v našich končinách dáváme přednost spíše jiným surovinám. Pokud však chceme zhubnout, je rýže ideální. Je totiž zdrojem komplexních sacharidů (škrobů), které působí jako vláknina. Je lehce stravitelná, bez cholesterolu a téměr bez tuku.

divoka ryze

Jen je potřeba vědět, kterou zvolit. Pojďme se na jednotlivé druhy podívat blíže.

Každý druh rýže působí jinak na hodnotu glykemického indexu. Ten ukazuje, za jak dlouho se v krvi zvedne hladina cukru. Platí, že čím nižší glykemický index, tím pozvolněji se cukr uvolňuje a tím déle nebudeme mít hlad.

Jinými slovy, sníme-li potravinu, která má vysoký glykemický index, velice brzy po jídle dostáváme hlad a často i chuť na sladké.

Abychom zhubli je nutné si hlídat nejen hodnotu GI, ale také správné množství. Kdybychom jí denně snědli kilo, zdravé by to nebylo. Doporučení zní, na jednu porci přílohy 50 – 70 g rýže v syrovém stavu. Jako hlavní jídlo postačí 100 g.

Tip: Nejezte jen suchou rýži, vhodné je doplnit ji o kvalitní bílkovinu. K rýži si dejte rybu, drůbeží masi či tofu. Nezapomeňte samozřejmě na zeleninu. Mimochodem, té bychom měli sníst půl kila denně.

Vhodné druhy pro hubnutí
Basmati

GI 50

Rýže basmati je nejušlechtilejším typem rýže. Díky svým dlouhým zrnům a příjemně oříškové chuti ji snadno rozpoznáte od jiných druhů. Je velmi lehce stravitelná.

Divoká rýže

GI 35

I přesto, že je tento název vžitý, ve skutečnosti se jedná o semena severoamerické vodní trávy. Zrnka divoké rýže jsou dlouhá a tmavá. Oproti klasické bílé rýži obsahuje vyšší množství bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a minerálních látek. Je velmi bohatá na draslík, fosfor, draslík, zinek a železo.

Hnědá rýže – Natural

GI 54

Z  hnědé rýže nejsou průmyslově odstraněny otruby. Oproti bílé rýži obsahuje větší množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Má v sobě také více nenasycených mastných kyselin a obsahuje větší množství rostlinných bílkovin. Díky thiaminu napomáhá k lepšímu trávení.

Parboiled

GI 47

Oproti bílé rýži se rýže parboiled zpracovává speciální technologií, a to opracováním v horké páře při vyšším tlaku. Díky tomu v zrníčkách zůstanou takřka všechny potřebné látky.

Pokud dáváte přednost raději klasické bílé rýži, dietní chyby se nedopustíte. Glykemický index bílé rýže je 56.

A čemu se vyhnout?

Pozor si dávejte na předvařenou rýži, jednak to není chuťově žádná lahůdka, má sklony k rozvaření se, a navíc má na rýži vysoký glykemický index – 70!

Sandra Š.
foto: pexels.com

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. Beru napsal:

    Rýži bych si dala, kdyby byla k dostání, už ať se to šílenství přežene.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>