Trápí vás nějaké to kilo navíc nebo se prostě jen chcete cítit fit? Začněte nový den vydatnou a vyváženou snídani, která se postará o správné nastartování vašeho metabolismu. Díky kvalitní snídani si udržíte stabilní hladinu krevního cukru po celý den a vyhnete se nepříjemným návalům hladu během pauzy na oběd nebo večer v klidu domova.
Snídaně je základ jídelníčku
Kdo chce zhubnout nebo zůstat štíhlý, může posnídat třeba kousek sýra s avokádem, malý kousek žitného chleba nebo dvě míchaná vejce s libovolnou zeleninou. Vhodné jsou i ovesné vločky nebo si k dietní snídani můžete připravit kousek ovoce či ředěný džus. Pokud vás po ránu do nového dne probudí pouze hrnek silné kávy, zkuste zdravější alternativu v podobě zeleného čaje nebo méně tučného mléka. Ještě před snídaní se doporučuje vypít vlažnou vodu s citronem, aby se organismus nastartoval na efektivnější spalování tuků.
Svačina je pro děti i dospělé
Myslíte, že dopolední a odpolední svačinka je pouze pro děti? Pak se mýlíte, protože podle nutričních poradců by pravidelné svačiny neměli vynechávat ani dospělí. Dopoledne si můžete dát porci mléčného výrobku, jako je jogurt nebo tvaroh, a během odpoledne vám přijde vhod třeba kousek pečiva namazaný kvalitním rostlinným tukem, obložený sýrem, šunkou a plátky zeleniny. Rádi přes den mlsáte? Zařaďte do svého jídelníčku lněná semínka či lněnou vlákninu, která zajišťuje normální průchodnost střev a odvádí z nich škodlivé látky.
Zdravý oběd, lehká večeře
Co jíst, abyste si hubnutí nepokazili obědem nebo večerním hodováním? Na oběd se zřekněte pokrmů, které obsahují zbytečně moc kalorií. Dejte stop smaženým jídlům a nahraďte je například zdravou cizrnou. Místo klasického zákusku po obědě se raději zakousněte do zdravého ovoce. A večer? To už se zpravidla chystáme do postele a ne uběhnout maratón, tak by tomu mělo odpovídat i „meníčko“. Pokud máte přes den fyzickou aktivitu téměř nulovou, vystačí si vaše tělo například s miskou plnou zeleniny nebo si výtečně pochutnáte na kousku pečené ryby či kousku kvalitního přírodního sýra.
Světlana Dočkalová