Kdo už se nějakou dobu zabývá hubnutím, nebo aplikuje zásady zdravého životního stylu, přišel na to, že nestačí jen začít se aktivně věnovat cvičení, ale že úpravy bude chtít i jídelníček, a to nejen co do skladby, ale i do četnosti pokrmů.
Zvyk, jíst jen dvě jídla denně, který si během hektického denního koloběhu osvojila spousta lidí, nepatří právě k nejlepším. Většinou to vypadá tak, že k snídani si dáme velké kafe, jako oběd do sebe v rychlosti naházíme něco malého a večeři si buď upřeme v rámci diety, nebo naopak máme tendenci dohnat jídelní deficit za celý den.
Přitom snídaně je velmi důležitá, abychom správně nastartovali metabolismus. Také se nemusíme bát, že přibereme, protože máme ještě dostatek času přebytečné kalorie v denním shonu spálit, takže si můžeme dopřát i něco sladšího.
Důležité nejsou ale jen tři hlavní jídla dne. Pozornost bychom měli věnovat i svačinám, ty jsou totiž velmi důležité.
Pokud chceme, aby naše hubnutí mělo trvalý efekt, a nepotýkali jsme se s nepopulárním kolísáním váhy, známým jako jo-jo efekt.
Tělo totiž, pokud ví, že zhruba ve 2 až 3 hodinových intervalech dostane nový přísun kvalitní stravy, nepotřebuje dělat žádné zásoby na horší časy a my potom nepřibíráme na váze. Odlehčíme tím i trávení, protože nepotřebujeme jíst tak velké porce.
O tom, jak nový jídelníček funguje, a jaký pro nás může mít efekt, se můžeme přesvědčit nejlépe příklady z praxe. Jedním z nich je seriál – Gábina hubne.