Jahodová dieta je ideální, pokud máte doma na zahrádce právě čerstvou sklizeň jahod. Jahody jsou výborným hubnoucím prostředkem, sice obsahují trochu přírodního cukru, ale právě ten nám alespoň při ztrácení kil pomůže zahnat chuť na sladké, a to poměrně příjemnou cestou.
Jahody jsou známy už z historie jako pokrm králů, ale také jako ovoce lásky, protože údajně pro vysoký obsah antioxidantů a manganu umějí správně nabudit. Z hlediska diety nás ovšem potěší spíše to, že obsahují přes 80 procent vody, takže po nich rozhodně neztloustneme.
Hodí se jako zdravá snídaně, třeba s jogurtem. K obědu si můžeme udělat některou z dietních alternativ lívanců (na facebooku je populární návod, kdy těsto tvoří 2 banány, 2 vejce a 2 lžíce skořice), které můžeme doplnit vrchovatou porcí jahod.
Nejzdravější jsou jahody právě natrhané, takže pokud máme tu možnost, hodí se samozřejmě i jako svačinka. Samostatně jsou nejchutnější ty nejčervenější, téměř přezrálé plody, protože bývají nejsladší.
Jahody si můžeme dopřát i k večeři. A kdo při hubnutí večeři zásadně vynechává, může si místo jídla dopřát milkshake, složený pouze z mléka a rozmixovaných jahod. Takový zdravý nápoj nám kila určitě nevykouzlí, ale dovede spolehlivě uspokojit naše chuťové pohárky.
Jahody navíc obsahují vysoký obsah vitamínů C a E, organických kyselin (kyselina jablečná, citrónová), a minerálů (například hořčík, draslík, vápník). Jsou účinné pro aktivizaci imunity, boji proti revmatismu, dně, při chorobách srdce, ale i jako prevence rakoviny.
Jahody také obsahují fluór, proto se dříve používaly k bělení zubů. Jahody pro vysoký obsah manganu dělají také dobře naší pokožce a vlasům. Takže pokud nám zbudou nějaké méně výstavní plody, můžeme si z nich připravit třeba pleťovou masku nebo účinný zábal na vlasy.
Připravit si doslova královsky dobrou snídani, není nijak těžké, jen si to zkuste.
Jahodovo – ovesný koláč
Na formu o průměru 24 cm:
400 g másla nakrájeného na kousky
1 a ½ hrnku polohrubé mouky
1 a ½ hrnku ovesných vloček
1 hrnek třtinového cukru
1 lžička kypřícího prášku
½ lžičky soli
250 g čerstvých jahod
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme trochou másla. Máslo, mouku, cukr, kypřící prášek, sůl a vločky smícháme v tuhou směs. Polovinu z ní vtlačíme na dno formy. Posypeme nakrájenými jahodami. Zbytek směsi rozprostřeme na jahody. Vložíme do trouby asi 30-40 minut dohněda. Vyjmeme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a můžeme podávat s čerstvými jahodami.
Recept: mlsanicko.cz
ZP
Škoda, že neuvádíte i jídelníček. Docela by mě zajímalo, jak taková jahodová dieta vypadá a čím jahody doplnit. Hlavně si myslím, že obsahují vysoké procento cukrů nebo se mýlím?
Zhubla jsem a jsem štastná