Cukety jsou téměř ideální stravou pro ty z nás, kteří se snaží udržet svou linii, popřípadě zhubnout. Vysoký obsah vody dělá cuketu nízkokalorickou potravinou a vysoký obsah biologicky důležitých látek navíc zajistí přísun důležitých minerálů a vitaminů.
Cukety můžeme do našeho jídelníčku zařadit téměř denně, jelikož se dají upravovat na nespočet různých způsobů, naše strava se tak nestane nudnou a těžko udržovanou dietou.
Mladé a křehké plody cukety jsou za syrova skvělé do salátů, stačí je omýt a nakrájet na tenké plátky, výborně chutnají v kombinaci např. s rajčaty, paprikou, okurkou a bylinkovou nebo jogurtovou zálivkou, nebo s přidáním olivového oleje. Dnes si ale připravte cuketu v kombinaci s červenou čočkou. Pochutnání zaručeno.
Pro 4 osoby:
60 g červené čočky
1 lžíce olivového oleje
1/8 l suchého bílého vína
100 g cukety
1 lžíce zakysané smetany
120 g nízkotučného tvarohu
1 lžíce kari
1 lžíce bylin
1 lžíce limetové šťávy
sůl, pepř
Na pánvi rozehřejeme olej a čočku na něm krátce orestujeme, zalijeme vínem a vaříme, dokud čočka nezměkne. Poté slijeme tekutinu a dáme stranou. Cuketu očistíme, usušíme a nastrouháme nahrubo. Posolíme a necháme chvíli stát. Potřebujeme, aby pustila šťávu. Poté důkladně vymačkáme. Bylinky nasekáme. V míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, bylinky, kari, čočku a cuketu. Důkladně promícháme a dochutíme solí, pepřem a šťávou z limety.
Více (nejen) zdravých receptů na Mlsáníčko.cz
foto: Blanka Kefer