Přemýšlíte, co si dáte k obědu? Nemáte chuť jíst nic těžkého, ale chcete se zasytit?
Vsaďte na luštěniny. Ty totiž mají nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a obsahují antiživiny, které zpomalují jejich vstřebávání. Máte tak pocit, že jste jedli velmi vydatné jídlo.
Ochutnejte třeba tento čočkový salát s pestem chimichurri.
Co je to chimichurri? Chimichurri je argentinská bylinkové pesto. Používá se především na grilované steaky či jiné maso, vhodné je i do salátů – což je přesně to, čemu bychom měli dát přednost. Vyrábí se z cibule, česneku, petržele, oregána, soli, oleje a octa.
Dnes se toto pesto běžně používá v celé latinské Americe a často se o něm hovoří jako o argentinském kečupu.
Na dvě porce:
1 hrnek čerstvé petržele
¼ hrnku čerstvého koriandru
6 stroužků česneku
½ červené cibule
½ hrnku červeného vinného octa
½ hrknu olivového oleje
½ lžičky citrónové štávy
4 větší rajčata
4 hrnky čočky – může být červená
sůl a pepř
Smícháme petržel, koriandr, česnek, cibuli, ocet, olej a citrónovou šťávu. Rajčata nakrájíme na menší kousky. Přidáme spolu s uvařenou čočkou do bylinné směsi a důkladně promícháme. Necháme vychladit a je hotovo.
Více zajímavých receptů najdete na Mlsáníčko.cz.
Sandra Špačková
foto: Jenn Nims
Už jsem zkoušela. Dala jsem tam červenou čočku a koriandr (ten moc nemusím) vyměnila za petržel a je to moc velká dobrota! Můžu doporučit.
Mňam, hned zítra vyzkouším!