Jde o onemocnění té části tenkého střeva, která se nazývá jejunum. Brání organismu ve vstřebávání tuků, vápníku a jiných důležitých živin z potravy. Lidé trpící touto chorobou mají alergii na lepek (gluten) nebo jej nesnášejí. Lepek je přirozená bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a případně i v ovsu. Celiakie (celiakální sprue [sprů]) není příliš časté onemocnění, postihuje asi jednu osobu z 500, je však trvalé a postižení lidé musí pečlivě dodržovat bezlepkovou dietu. Nemoc se může objevit v kterémkoli věku, ale většinou mezi 30. – 40. rokem.
Vznik
Dosud není známo, jakým mechanismem lepek střevní sliznici nemocných lidí poškozuje. Může jít o alergii, chybění či nedostatek enzymu, který lepek rozkládá, abnormální stavbu střevní sliznice nebo kombinace všech těchto možných příčin. Celiakie se také vyskytuje v rodinách, což by svědčilo pro podíl dědičnosti na jejím vzniku. Existuje teorie, dosud diskutovaná, že celiakii je možné vyvolat příliš brzkým krmením kojenců jídly obsahujícími lepek, tedy dříve, než se jejich imunitní systém dokáže vyrovnat s cizorodými bílkovinami.
Příznaky
Hlavním příznakem je hubnutí způsobené nedostatečným vstřebáváním živin. K dalším příznakům patří průjem, nadýmání žaludku a odchod kašovité, odporně páchnoucí stolice plné nestrávených tuků. U dětí je diagnóza onemocnění jasná: zvrací, jsou nafouklé a nepřibírají na váze.
Celiakie je nebezpečná pouze tehdy, když zůstane neodhalena. Postupně vede k anémii, chronickému průjmu, ztrátě hmotnosti a podvýživě.
Vyšetření
Vyšetření za účelem stanovení diagnózy se provádí ve specializovaných gastroenterologických pracovištích. Spočívá v odebrání vzorku střevní sliznice při endoskopickém vyšetření. Zavede se sonda do žaludku a dále do tenkého střeva a pod kontrolou zraku pomocí optiky přístroje se speciálním nástrojem odřízne malý kousek povrchu střeva. Zdraví lidé mají na povrchu střevní sliznice drobné husté výběžky, nazývané „kartáčový lem”. U lidí s celiakii tyto výběžky chybějí, nebo vykazují známky destrukce.
Léčba
Jedinou účinnou léčbou je bezlepková dieta. Když se nemocný člověk lepku vyhýbá, kartáčový lem se obnoví, ale jakmile sní jídlo s obsahem lepku, lem opět zmizí. Dieta tedy není léčbou v pravém smyslu slova, ale jen prevencí.
Bezlepková jídla nebo jídla vyrobená sice z pšenice, ale lepku zbavená jsou k dostání v prodejnách dietních potravin. Zcela bez lepku je sójová moučka a brambory. Dodržování bezlepková diety mimo domov může činit potíže. V případě návštěv je vhodné sdělit hostitelům předem, že nemůžete jíst jídla vyrobená z mouky, a v restauracích je vhodné vyhnout se zákuskům a zapraženým omáčkám, pokud si nejste jisti, že lepek neobsahují.