Když chceme zhubnout, často si za tím jdeme hlava nehlava zdraví nedbaje. To je ale špatně, když hubnout, tak šetrně a postupně. Existuje mnoho prostředků, které podporují spalování tuků a štíhlou linii a nemusí se jednat jen o speciální drinky a koktejly. Hubnutí mohou pomoci i čaje. I když sám za nás problém nevyřeší, jsou skvělým pomocníkem pro metabolismus a pro jejich výjimečné vlastnosti je možné jej využít z několika důvodů.
Čaje mají skvělou regenerační a hydratační schopnost, a obojí je u procesu hubnutí velmi důležité. Je potřeba zvýšit příjem tekutin. Čaj má výbornou antioxidační kapacitu, a pokud si vypijete šálek čaje před a po fyzické námaze, zvýšíte výdej energie a podpoříte odbourávání tuků.
Když ale hovoříme o čaji, nemyslíme lecjaký čaj z pytlíku. Ne každý čaj je vhodný. Myslíte-li to s hubnutím vážně, zde jsou čaje, které vám s tím pomohou.
Zelený čaj je známým zeštíhlujícím prostředkem. Pít bychom jej měli pro jeho ochranné účinky na cévní systém. Zároveň působí antioxidačně a v případě vyčerpání nám dodá potřebnou energii. Obsahuje tein, který nastartuje metabolizmus – pijme jej namísto kávy a mangan, který napomáhá při spalování tuků.
Bílý čaj je podobně jako čaj zelený plný antioxidantů. Kromě nich obsahuje i spoustu minerálů a spolu s citronem je skvělý, když potřebujeme organismus hydratovat. Zabraňuje ukládání tuků a podporuje spalování tukových zásob.
Rooibos má své výhody, i když patří mezi „nepravé“ čaje. Působí na hladinu krevního cukru a předchází jeho výkyvům. Díky tomu mírní chuť k jídlu.Má velice výraznou chuť, neobsahuje kofein a reguluje trávení. Je vhodný pro doplnění minerálů po sportování.
Pu – Erh je čínský čaj získávaný dodatečnou fermentací černého čaje. Používá na hubnutí, odbourávání cholesterolu a úpravu trávícího systému. Mimo to má pozitivní vliv na naši náladu.
Kopřiva, lékořice, bříza, máta a heřmánek
Kopřiva a lékořice známé byliny, které nacházíme v bylinkových směsích na hubnutí. Potlačují hlad a upravují trávení. Bříza podporuje pocení a zahřívaá organizmus, což vede k přirozenému zvýšení tělesného tepla a ke spalování energetických zásob. Také mátový či heřmánkový čaj podporují trávení.
Sandra Špačková