Nejen masem živ je člověk, někdy naše tělo potřebuje změnu. Koneckonců v parných dnech na něj ani nemáme příliš chuť. Pokud nevíte, jaké bezmasé hlavní jídlo si připravit, máme pro vás tip.
Pečené zeleninové plátky s pohankou a paprikou jsou totiž ynikajícím pokrmem, jemuž vévodí pohanka. Mimo jiné obsahuje i brambory a tak je ve skutečnosti velice sytý a netřeba k němu jíst cokoli dalšího.
Pro 4 strávníky:
12 lžic olivového oleje
sůl a pepř
4 brambory
2 červené cibule
2 cukety
250 g pohanky
1 červená paprika
hrst petržele
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce kari
2 lžíce citrónové šťávy
nízkotučný jogurt
Polovinu oleje smícháme se solí a pepřem. Brambory umyjeme a nakrájíme na širší plátky, smícháme je s třetinou ochuceného oleje. Brambory rozložíme na pečící papír, dáme na plech, vložíme do předehřáté trouby na 225 °Ca pečeme 45 minut. Mezitím oloupeme cibuli a omyjeme cuketu. Cibuli a cuketu nakrájíme na kolečka a po 25 minutách přidáme k pečícím se bramborám. Mezitím dáme pohanky s ½ litrem vody a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut vařit. Voda by se měla vsáknout a pohanka změknout. Papriku očistíme od semínek a nakrájíme na kostičky. Petržel omyjeme a necháme okapat. Lístky odtrháme a nasekáme. Jakmile pohanka změkne, sundáme z plotny a přimícháme k ní papriku, petržel, mletý kmín, kari, citrónovou šťávu a 6 lžic oleje. Osolíme a opepříme. Pečené brambory se zeleninou vyndáme z trouby a servírujeme s pohankou a trochou jogurtu.
Chutnalo Vám?
Další skvělé recepty najdete na Mlsáníčko.cz
Martina Mlsná, foto: lecker.de