Ajurvéda rozlišuje tři typy energie tzv. dóši – kaphu, vátu a pittu, které v sobě zahrnují pět elementů vesmíru – éter, vzduch, oheň, vodu a zem.
K obezitě a nadváze mají sklony s přebytkem Kapha (země). Tito lidé mají pomalý metabolismus a hubnutí pro ně není snadné. Lidé s elementem Váta (vzduch) velice rychle přiberou (například v důsledku stresu), ale přebytečná kila opět rychle ztratí. Snad nejlépe na tom jsou lidé s elementem Pitta (oheň). Jejich metabolismus pracuje rychle a mají velmi dobré trávení, sklony k nadváze se u nich objevují až v pozdějším věku.
Hubnutí podle ájurvédy je příjemné, nejedná se o drastickou redukční dietu provázenou hladověním.
Její snahou je dosáhnout rovnováhy v příjmu potravy a odstranit tak zvýšenou Kaphu. Stačí pozměnit životosprávu a jídelníček.
Je třeba nastartovat metabolismus a tím mu dát podnět k hubnutí. Proto musí být strava lehká, spíše sušší, v častých ale malých porcích a ideálně teplá.
V žádném případě do ní nepatří slazené nápoje, tučná, smažená jídla, mléčné výrobky, sladké ovoce, ořechy či těstoviny. Doporučuje se konzumace pálivých a hořkých chutí. Díky čemuž přijdete na mnoho zajímavých a chutných jídel.
Čemu se vyhnout?
Mléko a mléčné výrobky, těstoviny, chléb a kvasnicové výrobky, všechny druhy ořechů, fazole, pšenice, oves, sója, tofu, sladkosti, kyselá jídla, čokolády, bílý cukr, pokrmy z majonézy. Z tekutin to jsou veškeré chladné a sycené nápoje, kofeinové nápoje, ledový čaj, rostlinná mléka, alkohol, džusy a některé druhy čajů. Ze zeleniny zapomeňte na brambory, dýně, tykve, salátové okurky, olivy i rajčata.
V žádném případě nesmíte hodně solit.
Co naopak můžete?
Obiloviny, syrovou a dušenou zeleninu, ovoce. Semínka (ale ne ta sezamová), vejce a maso v menším množství. Pít můžete suché víno, černý a zelený čaj, jablečný mošt, obilné kávy. Jen v malém množství si můžete dopřát kozí mléko, podmáslí či jogurt řeckého typu. Z tuků používejte ghí, olivový, mandlový, kukuřičný či olej. Snažte se hodně kořenit, vhodné jsou všechny druhy koření.
U hubnutí podle ájurvédy je třeba dodržovat ještě několik zásad.
Jezte jen, když pocítíte hlad a nejdříve v sedm hodin ráno a nejpozději 3 hodiny před spaním. Během jídla popíjejte malé množství teplé vody a po jídle si dopřejte například fenyklový čaj. Hlavní jídlo jezte okolo poledne, to je tělo připraveno na trávení. Nikdy se nepřejídejte. Pokrmy si připravujte jen z čerstvých potravin.
Ovoce jezte spíše dopoledne a nejméně půl hodiny před dalším jídlem. Před jídlem si umyjte obličej i ruce studenou vodou a při jídle se natočte k východu. Nikdy nejezte ve spěchu a stresu. Při jídle se soustřeďte jen na něj a myslete na pozitivní věci.
Samozřejmě hubnutí zkombinujte s pohybem, bohatě postačí pravidelné procházky.
Martina Mlsná
foto: studentpla.net