Vaření bez nich si snad ani nedokážeme představit, ale měly bychom se v jejich spotřebě trochu krotit? Vrcholoví sportovci se jimi dopují o sto šest, ale v souvislosti se zdravou výživou se o nich moc nemluví… Jak to tedy je? Je načase vyvrátit zažité mýty a odhalit nové pravdy!
Vejce byste rozhodně ze svého jídelníčku neměla úplně vyškrtnout. Právě v nich totiž najdete ty nejhodnotnější a nejlépe stravitelné proteiny a navíc i vitamíny (hlavně A) a minerály. Žloutek vás navíc nadopuje životně důležitým železem. Přesto nám s dietou dohromady moc nejdou. Bojíme se jich oprávněně?
Vejce jsou nezdravá, protože znamenají nálož cholesterolu – mýtus!
Je pravda, že žloutky na cholesterol zrovna chudé nejsou, ale je třeba rozlišovat jeho podoby. Vejce vám rozhodně hladinu cholesterolu v krvi nerozkymácí, protože obsahují zároveň látky, které zabraňují právě ukládání v krvi. Za nebezpečný nárůst cholesterolu mohou hlavně nasycené tuky, a těch v jednom vejci najdete zhruba šestkrát méně, než třeba v hamburgeru.
Můžu sníst maximálně dvě za týden – mýtus!
Odborníci na zdravou výživu zdaleka vůči vejcím tak úzkostliví nejsou. Doporučují něco mezi6 a 8 kusy týdně. Ale pozor, to neznamená, že si můžete dát každé ráno hemenex – nezapomínejte, že vejce jsou v řadě pomazánek, pečivu a dalších pokrmech! Navíc vejce patří mezi alergeny. Jestli máte pochybnosti, poraďte se o jejich konzumaci s lékařem.
Syrová vajíčka mohou být zdrojem salmonely – pravda!
Jestli vejce vždycky vaříte, nebo smažíte, můžete být v klidu. Jestli si ale ráda pochutnáváte na tataráku nebo majonézách, přesvědčte se, že máte bezpečný zdroj. Pravděpodobnost, že vejce obsahuje bakterie salmonely, je sice jen asi 1:7000, ale opatrnosti není nikdy dost. Syrový bílek byste neměla pozřít vůbec. Vždycky vejce co nejrychleji spotřebujte a ukládejte v chladu.
Vejce s hnědou skořápkou jsou výživnější – mýtus!
Tak tohle je naprostá hloupost. Analogie s bílým (tmavým) pečivem, rýží nebo těstovinami tady rozhodně neplatí. Hnědou skořápku mají prostě ty vejce, která snášejí slepice s červeným opeřením. Výživné složení mají oba druhy naprosto totožné.
Martina Mlsná