Jak nedávno vědci zjistili, za cukrovku druhého typu nemůže tolik proklínaný cukr a sladkosti, ale spíše nevhodně složená strava z nasycených tuků a špatně stravitelné tučné masité stravy (uzenin, tlustého masa aj.).
Zjištění vědců, které bylo nedávno prezentováno též v několika televizních besedách a magazínech, bylo založeno mimo jiné na výzkumu, kdy jedné skupině účastníků byla podávaná pouze vegetariánská strava, složená z velkého množství zeleniny, ovoce, rostlinných olejů, celozrnných potravin, ale v rozumné míře i sladkých pokrmů.
Zatímco druhá skupina zachovala své stávající stravovací návyky s vysokým počtem zkonzumovaných uzenin a tučných masitých jídel denně. Výsledky ukázaly, že nejenže účastníci s vegetariánskou dietou byli celkově v lepším zdravotním stavu, ale dokonce i ti, kteří už náběhem na cukrovku trpěli, se pouhou úpravou jídelníčku uzdravili.
Závěry vědců jsou dobré i pro ty, co již na cukrovku berou léky. Tajemství tedy není v naprostém vyloučení cukrů ze stravy, ale spíše v obecném ozdravění jídelníčku, který by tělu zajistil všechny potřebné živiny, ale nebude ho zbytečně přetěžovat odpadními produkty a zbytkovým tukem.
Také to samozřejmě neznamená, že máme udělat nájezd na cukrárnu. Ale sladké, třeba ve formě pár kostiček kvalitní čokolády denně, nebo kousku sladkého pečiva s trochou medu, si určitě nemusí odpírat ani ti, co se dosud pro jistotu vyhýbali cukru jako čert kříži.
ZP