Kdo nakupujeme v malém obchodě a shání se po dietním sýru, obvykle má na výběr mezi několika typy tavených sýrů, hermelínem, syrečky nebo nivou a jejich podobnými alternativami. V hypermarketech je výběr pestřejší, přesto na rozdíl od jogurtů se sýr s přívlastkem dietní vyskytuje pomálu, nebo vůbec.
Místo velkých nápisů na obalu výrobků, jako je tomu třeba u jogurtů, se tak musíme zaměřit na drobná písmenka u složení výrobku. Abychom ale nemuseli načíst celý regál, což by nám zabralo možná několik hodin, vystačíme si v úvodu se základní analytikou.
Tavené sýry sice často bývají spojované s dietou, ale dvakrát zdravé právě nejsou, obvykle obsahují různá nepopulární éčka, například tavící soli, které spoustu lidí odradí. Vysokotučné sýry a různé pochoutkové sýry také můžeme vyřadit rovnou.
Vhodné pro dietu nejsou ani uzené sýry, které většinou patří k těm tučnějším a obsahují více nezdravých látek než jejich neuzené protějšky. Pokud nakupujeme jen pro sebe, měli bychom se vyhnout i objemným sýrům, velikost XXXL sice může působit luxusně, ale sliby, že si dáme jen kousek a zbytek dáme do ledničky na zítra, se většinou neplní ani o Vánocích.
A po jakých sýrech se tedy dívat? Špatnou službu nám neudělají různé přírodní typy sýrů, například čerstvé přírodní sýry, takové mají krátkou dobu trvanlivosti a obvykle méně tuku. Zkusit můžeme i kozí sýry, ty jsou dobré i pro zdraví. Vyhýbat se nemusíme ani různým bylinkovým alternativám, které podpoří trávení a mají další pozitivní účinky.
ZP